Oldalak

2011. december 16., péntek

Heti tuti: a trükkös gyilkos (hasizomgyakorlat az alsó rostok átmozgatására)


Az első dolog, ami a hasizomgyakorlatról beugrik, az az egyszerű a felülés vagy hasprés, amit - valljuk be őszintén - már gimi óta szívből gyűlöl mindenki.  :)
Amikor megszeretettem a pilatest, akkor azt tartottam a legnagyobb dolognak, hogy vannak olyan gyakorlatok, amitől három ismétlés után is sírógörcsöt kapok és ez a kisszámú ismétlés is bőven elegendő az izomlázhoz. Most egy olyan gyakorlatot mutatok, ami két okból kifolyólag sem tekinthető hagyományosnak, de a kis piszok előnyt farag ezekből a renitenciákból.
                                                 
1. Egyrészt a legtöbb hasizomgyakorlat a az egyenes hasizmot dolgoztatja, mely a három rétegű hasizmunk legkülső, felületes része. Tévhit, hogy aki szép hasra vágyik, annak erre kéne gyúrnia, ugyanis azok az izmok, amik a has tényleges outfitjét kialakítják, mélyebben vannak (ferde hasizom/ external,internal oblique, törzsfűző/ transverus, alsó rostok/rectus abdominis alsó szegmentumai). Ez a gyakorlat a ferde hasizomra és a törzsfűzőre, valamint a rectus alsó rostjaira fókuszál.
                                                       

2. Másrészt a hagyományos "hasazásokhoz" gyakran nagyon nagy testtudat és fokozott koncentráció szükséges, mivel sok helyen el lehet rontani, pl. a nyakunkat húzzuk a hasunk helyett, lendületből csináljuk, meghúzzuk a derekunkat és besegíthet a fenék is. Ezzel ellentétben amit én mutatok, az egy viszonylag stabil pózból indul, melyben kevés dologra kell ügyelni, tehát ez a gyakorlat egyszerű és nagyszerű is egyben :)
Alaphelyzet: Talajon a hátunkon fekszünk, két lábunk felhúzva, csípőszélességben nyitva, medence semleges, pici hidat alkot a talajjal. Figyeljünk arra, hogy a nyak ne feszüljön, karokat lazán nyújtsuk el a test mellett.
                                                         
Belégzésre stabilizáljunk, feszítsük meg a törzsfűző izmait.
Kilégzésre a bordakosár és a medence közelítésével, a hasizmok összehúzásával, imprinten át húzzuk fel a lábunkat ún. asztallap (tabletop) pozícióba. A tabletop helyzet azt jelenti, hogy mindkét lábunkat hajlítva elemeljük a talajról, a sípcsontok párhuzamosak a talajjal. A medencét ez után, a feladat során végig imprintben tartjuk.
Belégzésre megtartjuk ezt a pozíciót, kilégzésre az egyik lábunkkal a láb szögének megtartásával elkezdjük a föld felé közelíteni, mintha érinteni akarnánk a talajt a lábujjainkkal.
Ez az a pont, ahol nagyon kell ügyelni arra, hogy ...
1) a medence végig imprintben maradjon
2) a láb szögét tartsuk meg, nem előrenyújtogatjuk a lábunkat, csak a talaj érintésére gondoljunk 
Belégzésre lassan (!) a láb szögét továbbra is tartva húzzuk vissza tabletopba a lábunkat és gondoljunk arra, hogy a gyakorlat visszafelé is átmozgat (ún. eccentrikus izommunka), jöhet a másik oldal
A gyakorlat végeztével imprinten át tegyük le a földre az egyik, majd a másik lábunkat és engedjük ki az imprintünket, állítsuk vissza a semleges medencét.
Mindkét oldalra elég 3x-3x ismételni, persze csak ha jól csináljuk :)

                                                
A gyakorlat szükség szerint nehezíthető kiseszközökkel, pl. gyakran végezzük hengeren, mely instabilitást kölcsönöz és mélyebben fekvő törzsstabilizáló izmokat is átdolgoztat, így a gyakorlat még alattomosabban gyilkol. Igaz, a hengeren kicsit könnyebb a derekat stabilizálni, mivel a súlypontunk magasabban van.  
képek forrása:
www.fitness-together.net
www.pilatesdigest.com
www.collagevideo.com
www.healthesupplements.com
www.matepit.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése