Oldalak

2011. december 10., szombat

Alapelvek: a medence helyzete 2.: semleges és imprint


Sajnos elég kemény volt egyetem szempontjából hetem, a vége felé pedig egy kicsit elkezdtük a karácsonyi készülődést, ezért ezzel a bejegyzéssel kicsit elcsúsztam. Az előző bejegyzésben ismertettem a statikus, testtartáshoz kötődő medenceállásokat, ebben a bejegyzésben pedig szeretnék a pilatesesfeladatok végrehajtásához elengedhetetlen, dinamikus medenceállásokat bővebben is megismertetetni.
Két alapvető medenceállás van a pilatesben: a semleges és az imprint. Minden gyakorlat előtt az oktatónak tisztáznia kell, hogy milyen medencehelyzetben végezzük az adott gyakorlatot. Ez persze függ magától a gyakorlattól, a felhasznált eszközöktől és a vendég edzettségi szintjétől is, de tisztázni KELL, annyi biztos. A csoportos óráimon már csak annyit szoktam mondani, hogy átengedjük a sünihadat (semleges), vagy, hogy sünistop (imprint) és így mindenki érti, hogy mi fog következni :)
Semlegesben a medence és a gerinc alsó szakasza természetes, enyhén előredöntött, anterior konvex helyzetben van. Kicsit kevésbé tudományosan: ha a matracunkon felhúzott talpakkal, enyhén hajlított térdekkel fekszünk, akkor egy A4-es papírt képesek vagyunk becsúsztatni a derék és a talaj közé, valamint - és ez fontos- ha a feladat azt kívánja, az egész gyakorlat alatt meg is tudjuk tartani ezt az enyhén ívelt hidacskát. Persze a statikus különbségeknek megfelelően egyeseknek nehezebb vagy könnyebb megtalálni és megtartani a helyzetet. Posterior (hátrabillent) medencéjűeknek túl kicsi lehet a hidacska íve, míg az anteriorbillenteknek inkább a poci megfeszítésére kell gondolniuk, hogy ne homorítsák túl a derekukat.

                    

A semleges medence a pilates alapvető testhelyzete, legyen szó ülésről, állásról vagy fekvésről.  Abban az esetben használjuk a leggyakrabban, ha lábunk vagy a karunk éri a földet vagy más eszközt, tehát nem vagyunk instabil vagy nyitott helyzetben. Középhaladó szinten azonban minden gyakorlatot semleges medencével végzünk, sok kezdő gyakorlat pont ettől a nehezítéstól válik középhaladóvá. Persze vannak olyan gyakorlatok, ahol a semleges medencével inkább csak pár hónap intenzív torna és fejlődés után érdemes próbálkozni. Az álló helyzetben megtalált és megtartott semleges nagyon hasznos az intenzív ízületi terhelésnek kitett sportolók, pl. futók gerincének védelmére, mivel ha semlegesben terhelik a gerincüket jobban érvényesül a gerincoszlop lengéscsillapító (ún. anti-shock) funkciója. Ülés közben (egyetemistaként, ülő munkát végzőként főleg) is remekül megtalálható, sőt, megspékelve még a mélystabilizátor izmainkat is fejleszti, ha egy Dynairt vagy egy Fittballt rakunk magunk alá! :) (A bal oldali képen látható fotót marketing okokból tettem be, hátha pasik is gyakrabban fogják olvasni a blogot :P)
                     


Az imprintünk megtalálása már jóval nehezebb. Azt szoktam tanácsolni a tanítványaimnak, hogy tegyék a tenyerüket a hasukra, a hüvelykujjuk pihenjen a bordakosáron, míg a kisujjuk a medencecsontokon. Ez után arra kérem őket, hogy egy mély levegő erejéig képzeljék azt, hogy a hasizmuk úgy köti össze ezt a két pontot, mint egy rugalmas gumiszalag: az imprint megtalálásához nincs más dolguk, mint hogy kilégzésre összehúzzák a hasizmukat és ezzel közelítsék egymáshoz ezt a két pontot. Az is jó ötlet, hogy a hasizmot egy fűzőnek képzeljük (ha az előző a ferde hasizom/oblique, akkor ez a gyakorlat a törzsfűző/transversus megérzésére szolgál), ami rásimul a bordakosár alsó részére és beborítja a hasfalat, és ezt húzzuk össze. Az eredmény az lesz, hogy a semleges medence által a talajjal képzett hidacskát kilapítjuk, de, -és itt a lényeg- ehhez kizárólag a hasizmainkat használjuk!
A leg stretch gyakorlatoknál
szinte mindig imprint helyzetben van a medence
(gyakorlat leírását lásd később)

Az így kapott helyzetet olyan gyakorlatoknál használjuk, amikor levegőben van a lábunk vagy a karunk, vagy a gyakorlat instabilitása miatt túl nehéz lenne megtartani a semleges medencét. Pont az a jó a Stott pilatesben, hogy ha kezdő az ember, akkor egy helyes imprint megtalálásával nem hal bele a gyakorlatba, ugyanakkor szabályosan fejleszti az izomzatát, ami lehetővé teszi, hogy pár hónap elteltével már a semlegesben végzett gyakorlatok se jelentsenek kihívást. :)

Képek forrása:
http://www.dummies.com/how-to/content/the-pilates-neutral-spine-position.html
http://www.prevention.com/fitness/strength-training/abs-exercises-and-belly-fat?page=3
http://www.dummies.com/how-to/content/the-pilates-neutral-spine-position.html
http://www.purepilateslaguna.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése