Oldalak

2012. május 24., csütörtök

Olvasói kérés: hasformálás mesterfokon

Egy olvasóm kérte, hogy legyek segítségére egy olyan gyakorlatsor összeállításában, ami hatékonyan segíthet a hastájéki makacs, "utolsó" zsírpárnácskák leküzdésében. A női nem két ősellensége a csoki és a hastájéki zsírpárna, bár személy szerint úgy gondolom, hogy néha kicsit túl kritikusak vagyunk ahhoz a bizonyos pociburkoló lipidszigeteléshez. Persze a párnácskák amellett, hogy egy bizonyos szintet meghaladva nem esztétikusak, idővel komoly szív és érrendszeri megbetegedés kockázatát jelezhetik előre, így az ellenük való küzdelem kétségtelenül fontos.
 Kattints a továbbra a gyakorlatsorért és a tanácsokért.

 A hasizom a nők testi énjének gyenge pontja. Egyrészt azért, mert a többi irányból fejlesztendő izomcsoport nehezen alakul, így gyakran egyoldalú a terhelés, a változás pedig elhanyagolható. Másrészt mert hülyék vagyunk és nem szeretjük magunkat, de ha ebbe a részébe mennék bele, akkor egy pszichó és nem pilatesbloggá alakíthatnám az egész site-ot :)

 Személy szerint nem vagyok híve a zsírmenetes kocka hasnak, pláne egy nő esetében nem, hiszen a normális hormonműködéshez, tehát a nőiesség alapvető biológiai tényezőihez elengedhetetlen fontosságú a zsírszövet a belsőszervek, így a has környékén is. És nagyon-nagyon ellenzem a tizenötezer ismétlésen alapuló felüléses technikát, ugyanis ez egy halandó, átlagos nő számára (amilyen én is vagyok) megterhelő, unalmas és a gyakorlatvégzés során akaratlanul bekapcsolódnak egyéb izmok is, amik rontják a hasizom fejlesztésének hatékonyságát. 

Optimális esetben tehát a has három rétegű izomkötegét egy kis diszkrét párnácska burkolhatja. A has izmai közül sokan csak a rectus abdominis-ra (egyenes hasizom), tehát az egyenes hasizomra fektetik a hangsúlyt. Ez nemcsak élettanilag, de esztétikai szempontból is baklövés, a has formásságát és tartását ugyanis a mélyebben fekvő izmok, az obliquusok (ferde hasizom) és az egész bordakosarat fűzőként körülfonó transversus abdominus biztosítja. A rectussal kapcsolatban egy másik gyakori hiba, hogy az edzéseken csak a felső szakaszára koncentrálnak, holott az alsó rostok átmozgatása és a gátizommal való kapcsolat erősítése épp ugyanannyira fontos, mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból. 



Egy mindenre kiterjedő hasizomra gyúró, zsírpárnafaragó, pocinövés-prevenciónak tehát mindhárom réteg átmozgatását biztosítania kell. A gyakorlatsor kb. 20 percet vesz igénybe, és a MINDENNAPI gyakorlást javaslom. Mivel a gyakorlatsor nem megterhelő, ezért idővel szükség lehet a nehezítésre, melyet vagy az ismétlésszám növelésével, vagy egyéb módosításokkal (lásd alább) érhettek el. A mindennapi rutinná formálás elengedhetetlen: őszinte leszek, enélkül semmi sem fog látszani. Soknak tűnik? 20 perc egy fél Szex és New York, egy negyed dr. House és töredéke a neten való unalomszörfözés átlagos időtartamának.Tedd a szívedre a kezed, hogyne lenne ennyi időd minden nap, ha ez fontos számodra?
                            JUST DO IT :)


Gyakorlatsor

  • Légzés (GÁTIZOM)
    • Találj egy kényelmes pozíciót, én fekve vagy ülve is el tudom képzelni ezt a bemelegítésnek szánt, könnyed légzőgyakorlatot. Ülve talán azért jobb, mert úgy a gravitáció ellen is dolgoztatod ezt az izomcsoportot.
    • Ha a hátadon fekszel, akkor semleges medencét tartva (derekad kis ívet képez a földdel) lélegezz hátulra oldalra és eközben próbáld meg a végbél- és a hüvely, férfiaknál a has alja közötti területet „magadba szippantani”, azaz a székről a hasüreg felé emelni, cipzárszerűen felhúzni a levegővétellel. Kilégzésre hagyd, hogy a gátizmod elernyedjen.
    • Ismételd a gyakorlatot 5 ki és belégzésen keresztül.
  • Ab prep (RECTUS)
    • Feküdj a hátadra, húzd fel a térdedet, talpaid maradjanak a talajon, karok a test mellett.Vedd fel a semleges medencét: a szeméremcsontod és a két csípőcsontod egy síkban legyen, a derekad kicsi ívként boltosodjon a talaj felett.
    • Belégzésre feszítsd meg a törzsfűződet és stabilizáld a helyzetet.
    • Kilégzésre fejbiccentésen át gördülj fel, a karok is emelkedjenek párhuzamosan a talajjal.
      Vigyázz!!!! TARTSD MEG VÉGIG A SEMLEGES MEDENCÉT, vagyis ne engedd, hogy a derekad a talaj felé közeledjen, a szeméremcsontoddal gondolj a sarkad irányába.
      Ügyelj arra, hogy:
      - a nyakad is enyhe ívben legyen, gondolj fejbiccentésre
      - a bordakosaradnál gördülj és ne csak a nyakadat húzogasd
      - tartsd a semlegest
    • Belégzésre tartsd meg ezt a helyzetet. 
    • Kilégzésre gördülj le csigolyáról-csigolyára, kontrollal.
    • Ismételd a gyakorlatot 3x10 alkalommal.

      Nehezítés
      :
    1. az első felgördülés után csak félig engedd vissza magad a talajra, vegyél egy levegőt, majd kilégzésre gördülj kicsit feljebb, persze csak addig,amíg a semlegesedet tartani tudod. Ismételd 3x10-szer
    2. A kezedet teheted a tarkódra is, kis kosárkát formálva, ez meg fogja toldani az erőkar súlyát, így a gyakorlat nehezebbé válik. Ugyanakkor vigyázz itt is, hogy ne nyakból oldd meg a feladatot!
  • Single leg stretch (OBLIQUUS)


    • Maradj a hátadon fekve és a hasizmod enyhe összehúzásán, és a derék talajhoz közelítésén (imprinten) át húzd fel a levegőbe, hajlítva az egyik, majd a másik lábadat. Így a lábszár derékszöget zár be a combbal, ezt tabletop pozíciónak hívjuk. 
    • Belégzésre stabilizáld az imprintet, kilégzésre fejbiccentésen át gördülj fel, a két kezed a comb két oldalát fogja. 
    • Kilégzésre lassan, az imprintet tartva nyújtsd diagonálba az egyik lábadat, nyújtózz úgy, hogy a medencéd és a törzsünkhöz közelebb maradt láb alig mozduljon. A karokkal a képen látható módon érintsd a törzshöz közelebbi térd két oldalát.
    • Belégzésre dinamikusan cserélj lábat, végig tartsd a felső háti C-alakot.
    • Ismételd a gyakorlatot 10x mindkét oldalra, végül hozd középre, tabletopba a lábakat, gördülj le felső háti szakaszból és tedd le a lábadat.

      Nehezítés
    1. Minél közelebb engeded a lábad a talajhoz, annál nehezebb hasból tartani az imprintet és a lábadat. Ne habozz kipróbálni!
    2. A gyakorlatot nehezítheted a sebesség, vagy az ismétlésszám növelésével is
  • Toe tapping (ALSÓ ROSTOK)  
           Az alsó rostok gyilkolászására kihagyhatatlan feladat az itt leírt gyakorlat:
                 

  • Hundred prep (TERHELÉSES GYAKORLAT)

    • A gyakorlat ismét háton fekve, imprintben, tabletop tartásban indul.
    • Belégzésre stabilizáld az imprintet, kilégzésre fejbiccentésen át gördülj fel, a két kezed a tested mellett, párhuzamosan emelkedjen el a talajról.
    • Kilégzésre nyújtsd mind két lábadat diagonálba, vigyázz a nyakadra és tartsd az imprintet!!!
      A pózt megtartva átnyújtott karral, talaj felé néző tenyerekkel, vállból kezdj el pumpálni, mintha legyeznéd a levegőt, de figyelj arra, hogy a karod feszes maradjon és a könyököd végig legyen átnyújtva. A pumpálást folyamatos kilégzésre végezd 10x.
    • Vegyél egy mély levegőt, húzd vissza a lábad tabletopba és ebben a helyzetben is folytasd a pumpálást 10X, közben figyelj a nyakadra, az imprintre és arra, hogy a vállad ne csússzon fel a két füledhez, hanem maradjon széles és laza.
    • Ismételd a lábnyújtást-hajlítást 10-10 karpumpálásonként 10x, így összesen 100 karpumpálást fogsz elvégezni. Végül tartsd meg a 3. helyzetet és gördülj vissza a talajra.

      Nehezítés
      : ha mindent jól csinálsz,akkor nem lesz rá szükséged :) :)
Egészségedre!

Képek:
http://www.fitstep.com/Advanced/Anatomy/Abs.htm
http://doodle-lee-doo.deviantart.com/art/yesterday-you-said-tomorrow-144776569
http://www.healthandlifestyle.ca/Lifestyle/Fitness/crunches.aspx
http://pilatesinstruction.org/2012/04/08/home-pilates/
http://depositphotos.com/4301896/stock-photo-Beautiful-young-and-attractive-girl-strong-abs.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése