Oldalak

2011. november 12., szombat

Kisagy nagy extrákkal


Ez tééééényleg nem egy nyúlóstészta-tudálékos bejegyzésnek készül, igyekszem minél kevesebb latin szót használni. Mivel a pszichó mellett áthallgatok a biológia msc. idegrendszerrel foglalkozó specializációjára, ezért jó ötletnek tartottam, hogy szösszenjek egy keveset azokról a tekervényeinkről, melyek fontos szerepet játszanak a pilates elsajátításában és pontos, zökkenőmentes, vagy akár elegáns kivitelezésében.


Arbor vitae - modern megközelítésben :)
A kisagy az animáción látható módon helyezkedik el a koponyában. Sok szempontból kistesója a nagyagynak, ugyanakkor az utóbbi cirka 5-6 millió évben sokkal nagyobbat (szó szerint nagyobbra növelte a felületét) fejlődött, mint a big brother. Ez nem elhanyagolható szempont a kisagy funkciójának megértésében: az emberré válás folyamatában nagyon fontossá váltak az olyan finoman hangolt mozgássorok, mint a beszéd, a járás, precíz mozdulatok, olyan kulturhipster dolgokról már nem is beszélve, mint a tánc, hegedülés, stb..
A kisagy anatómiai felépítésének legszembetűnőbb része a nagyfokú hasonlósága a nagyaggyal, például két féltekéből áll, szürke és fehérállományra tagolódik. A középkorban a fehérállományt arbor vitae-nek nevezték el szerteágazó struktúrája miatt, illetve azért, mert egy kísérlet során elkövetett véletlen folytán azt hitték, hogy a kisagy sértése halált okoz (valójában a kisagy előszobájában, a nyúltagyban találhatóak ezek az "életközpontok", figyelmetlenségből azonban ezeket sikerült az akkori eszközökkel eltalálni). 
Mi is tehát a kisagy funkciója? Ha nem is lét, de életfontosságú, hogy ép kisaggyal rendelkezzünk. A kisagy különlegessége, hogy nemcsak ránézésre, de funkcionálisan is elkülönül a nagyagytól: olyan, mint egy stratégiailag jól védhető parancsnoki bázis, ami az egyéb területekről érkező mozgással kapcsolatos információkat összegzi és parancsokat ad alárendeltjeinek az alsóbb agyi központokban és a gerincvelőben. Egy outsider, aki rálát a dolgokra, de jó főnökként kialakítja a dolgozók közötti együttműködést az eredményes munka érdekében. A kisagyon belül szinte nincs is kommunikáció, "átmenő forgalmat" bonyolít, minden mozgással szorosabb vagy lazább kapcsolatban álló információt magába gyűjt, hogy egy végleges parancsot vagy igazítást küldjön az izmok felé.  Persze van a kisagynak felettese a nagyagykéregben (mozgató áreák), aki ellenőrzi, finomítja, módosítja központilag a terveket, de a konkrét kivitelezést a kisagy az izmoktól és az érzékszervekből befutó infók alapján szabályozza. Tisztára mint egy multinál,nem? :-) No lehet, hogy ez eddig kicsit homályosnak tűnt, de akkor próbálom frappánsan: a kisagy felel azért, hogy a jobb láb után tegyük a balt, hogy kimondjuk a kisagy szót, hogy leírjuk a kisagy szót, hogy a pohár vizet elérjük és ne leverjük, hogy megálljunk a zebránál, amikor pirosat mutat a lámpa és elinduljunk, ha zöldet, ne boruljunk fel, ha a kombinó ránt egyet, hogy időben átszaladjunk a kombínó előtt és, hogy akkor is fel tudjuk emelni a piaci kosarat, ha könnyebbnek hittük a csomagot. A kisagy tehát részt vesz a mozgás koordinációjában, ami nem más, mint a mozgásrészletek helyes sorrendjének és helyes időzítésének kialakítása. Emellett a kisagy fontos szerepet játszik a motoros tanulásban, tehát például annak az eldöntésében, hogy mennyi izmot "izzítsunk" egy zokni, egy alma, netán egy ólomnehezék felemeléséhez? Vagy milyen mozdulatokkal kell horgolni, palacsintát sütni vagy kapura rúgni? Ez a kisagy környezethez igazító, asszimiláló funkciója, melyet azért képes ellátni, mert egyszerre kap információt az izmoktól (Hogyan viteleztem ki a mozgást?) és az érzékszervektől (Mennyit és milyen erővel kell még mozdulni a cél eléréséhez? Sikerült kivitelezni a mozgást?).
Mi köze van ennek a pilateshez? Na EZT már nem fogom taglalni. Jó kisagyalást! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése