Oldalak

2011. november 26., szombat

Eszköztaxonómiai kisokos 2. (nem is annyira) lightos élvezetek :)

Series no. 2., a Talaj és alátámasztás után jöjjenek a kicsit megtévesztő módon 'Light Equipment-nek' nevezett eszközök . Ha két szóban akarom összefoglalni, akkor változatosság és kihívás, amit a használatuktól várhatunk.

Könnyű (light) eszközök
A Stott pilatesben megkülönböztethetünk talajgyakorlatok kiegészítőjeként használható könnyű eszközöket és kis, illetve nagy gépeket. A talajgyakorlatokkal főleg a teljes test átmozgathatóságát és a stabilizációt fejleszthetjük, míg a light eszközök fő funkciója a periféria izmainak (karok, lábak) átmozgatása és a mélystabilizátor-izmok erősítése. Egyszóval ezekkel az eszközökkel gyúrunk :) Próbáltam haspréses (ab prep) illusztrációkat választani, hogy érezzétek a változatosságon belüli pilates-állandóságot :)
  1. Ellenállást biztosító eszközök
    Alapszabály, hogy a gyakorlathoz adott plusz ellenállás nehezíti a gyakorlatot és elősegíti az erősítést, míg a gyakorlatban való stabilizációt könnyítik.
    Típusaik a következők


    1. pilates gyűrű
      Tenyér vagy akár térd közé, a karizmok és a belsőcomb dolgoztatására (és persze sok más dologra is)
                          
    2. gumiszalag (flex-band)
      Igazi multifunkci, de legjobban a hasprésnél szeretem: a szalagot a gerinc alá egyengetve ráfekszem és a fejem felett két kézzel megmarkolva kis alátámasztást adok a nyakamnak, hogy ne feszüljön. Nem a karommal, hanem a hasizmokkal húzom fel magam, így a gyakolat is nehezedik, mert az erőkar távolodik. Sajnos pont erről a gyakorlatról nem találtam képet, de itt van egy másik ab prep-es vari is :) Ebben a pózban a szalagot a talpunknál fűzzük át és hajlított könyökkel adunk egy kis ellenállást a hasizmoknak.

                                                        
    3. súlylabda (marokra fogható)
      Simply luv it!!!!! Karizmok!!!!!! :)                                    


  2. Stabilizációt fejlesztő eszközök
    Olyan eszközök, melyek az előzőekkel ellentétben a stabilizálást nehezítik meg, viszont erősítő gyakorlatokat ritkábban végzünk a segítségükkel. Remek tartásjavítók és mobilizáltorok. 


    1. fittball (nagy labda)Ha semmit sem csinálunk vele, csak ezt gurítjuk az íróasztalhoz a szék helyett alátámasztásnak, akkor is lesz izomlázunk...megéri kipróbálni. Remek nyújtásokat lehet rajta végezni
                                                 
    2. soft ball (kicsi, puha labda)
      Ez a kis hamis még sosem hagyott cserben belső comb erősítésben, hasizomgyakorlat-nehezítésben vagy akár lapockamobolizációban
                                                 
    3. henger (roll)
      Ha a kis csoportjaim mesélni tudnának..mennyit lehet ezen izzadni, te atyaég :) Ráfeküdni, ráhasalni, elgurítani karral,lábbal, amit akartok :)                                 

    4. dynair és BOSU
      Mindkettő "vendég", más cégek által kifejlesztett, de Stott pilates által is alkalmazott eszköz.
      A dynair lapos ülőpárna tele levegővel és instabilitással. Emellett a fittball-hoz hasonlóan remek "passzív" eszköz az aktív üléshez: segítségével tornáztathatjátok a gerinc körüli izmokat akár ülőmunka közben is. Részletekért katt ide. Nagyobb verzióit UFÓ-nak becézzük és rájuk állva varázslatos fenékgyakorlatok végezhetőek :)
      A BOSU (= Bo fiúnév, Sue lánynév, avagy both sides utilized (: ) pedig félmegoldás a domb és a labda között, ötvözi a domb alakját és a labda puhaságát és instabilitását. Itt és itt olvashattok róla részletesebben 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése