Oldalak

2011. november 26., szombat

Eszköztaxonómiai kisokos 1. Talaj és alátámasztás

Joseph Pilates és tanítványa egy dombon
Talán ideje néhány szót ejteni a pilatesben használatos eszközökről, úgyhogy nekifutok. :)
Kezdjük ott, hogy a tegnapi  posztból talán már láthattátok, hogy személy szerint oda vagyok az eszközökért. :) Persze rengeteg eszköz létezik: van amelyik közelebb áll a szívemhez és van amelyik kevésbé, de azért a továbbiakban megpróbálok egy ennél kicsit racionálisabb rendszertant (taxonómiát) mutatni nektek.  Arról nem is beszélve, hogy amint az a fenti képen is látszik, a pilates kialakulásától fogva jelen voltak az eszközök. Joseph Pilates inkább nagy eszközöket (pl. a képen látható domb) vagy gépeket alkotott, de azóta sokszorosára nőtt a lehetőségek száma.
Az eszközhasználatnak a sokféleség ellenére vannak közös előnyei, lássuk tehát, hogy miért érdemes (segéd)eszközhöz nyúlnunk az órákon.
1. Az eszközök változatosabbá teszik a talajrutint.
2. Az eszközökkel két irányú hatás is elérhető: vannak olyan eszközök, amivel általában nehezítünk a feladaton, és vannak olyanok, amikkel megkönnyíthetjük a dolgunkat. Sőt, akad olyan is, amelyik mindkét módosítástípust tudja, persze más-más helyzetben.
3. Vannak olyan eszközök, amik növelik a stabilitást és vannak olyanok is, amiken bizony egyensúlyozni kell. Instabilabb eszközökön könnyebben kapcsolnak be a mélyen fekvő stabilizátor izmok, amiket pl. bevásárlókocsi tolás közben tuti nem szoktunk használni.

Megpróbáltam egy rövid összeállítást csinálni arról, hogy milyen osztályai vannak az eszközök családjának (szemfüles biológusok rögtön kicseréltetnék velem az osztályt családra, de úgy hülyén hangzik,nem? ) :) A specifikus eszközök bemutatását az 'eszközökről' c. rovat keretében eresztem majd bő lére. :) 
Alapvetően három típus különíthető el:
  • Talaj és alátámasztás
  • Könnyű eszközök
  • Gépek
Az első rész keretében a talajról és az alátámasztásokról írok egy picit.

Talaj és alátámasztás
A talaj (mat) pilatesben az a sík felület, ahol a gyakorlatokat végezzük. Ez leggyakrabban a matrac, de lehet a későbbiekben szóba kerülő cadillac pódiuma is. Egy külön bejegyzést szeretnék szedni a matracvásárlásnak, ezért elöljáróban csak annyit szeretnék kiemelni, hogy a matracnak félpuhának (vagy félkeménynek, lásd félig teli/üres pohár :) ) és elég vastagnak kell lennie, hogy megfeleljen a pilates igényeinek. A jógamatrac és a polifoam nem a legjobb választás, de a Decathlon-ban és az Intersportban már kaphatóak egész jó, akár bordázott felületű darabok 5000 ft környékén. Mivel ez adja az elsődleges és legfontosabb alátámasztást a derekunknak az egész talajgyakorlat során, ezért nem ezen érdemes spórolni.
 Az alátámasztásoktól Stott pilates a Stott pilates, legalábbis szerintem. A legtöbb ember nem annyira laza, hogy tökegyenes derékkal üljön a talajon mondjuk nyújtott lábakkal. Viszont próbáljátok ki, hogyan megy, ha törökülésbe húzzátok a lábatokat és egy vagy két párnát tesztek a feneketek alá. Na ugye! :) Az alátámasztások használata elengedhetetlen ülés közben végzett és homorításos hátizomgyakorlatokhoz, valamint nyakfájósaknak. Az alátámasztás típusairól elég ha az oktató tájékozott, de az én kedvencem egy asis (=csípőcsont) párnának nevezett vékony párnácska, amivel remekül el lehet érni, hogy hason fekvés közben végzett fenékgyakorlatok közben ne a derekunkkal, hanem a fenekünkkel dolgozzunk. Így néz ki.
Az alátámasztások egy külön kis alosztályát képezik a bonyolultabb és speciálisabb alátámasztások, amik már külön kis építménynek tűnnek. A dombok (barrel), az ék (edge) és a gerincalátámasztás (spine supporter) tartozik ide.  Sajnos most csak a képek fértek ide, de ígérem, nem hagyom sokáig szó nélkül a pilates általam ismert legjobb eszközeit. :)
bal oldalon a domb,
jobb oldalon fent az ék, lent a gerincalátámasztás
Képek forrása: http://www.stottpilates.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése