Oldalak

2011. november 20., vasárnap

Alapelvek 2.: a lapocka helyzete

A hölgy hátán lévő színes minta
alatti területről lesz szó...
csak, hogy a fiúknak is
legyen valami öröme ;)
A lapocka egy lapos csont, mely  a felkarcsontot (humerus) és a kulcscsontot (clavicula) köti össze, legtöbbünknél a 8. és a 14. csigolya között helyezkedik el szimmetrikusan. Mivel a lapockán tetemes mennyiségű (17!) izom ered vagy tapad ezért ő a kar, a vállöv és a thoracicus (nem kismacska, hanem a Th-val kezdődő csigolyákból álló szakasz, katt ide) gerincszakasz mozgásainak összehangolásáért felelős elosztóállomás. Illetve ezzel az állítással kissé túloztam, mivel a lapocka mozgékony csontocska: kvázi arra megy, amerre a rajta eredő-tapadó izmok rángatják. Persze csak akkor, ha hagyjuk!! Márpedig a pilatesben nem hagyjuk, erről fog szólni ez az alapelv. :-) 
A lapocka mozgásának hat iránya lehetséges (lásd a képet, ahol a két fő dimenzió van feltüntetve). A fel-le mozgást elevációnak és depressziónak, a két szárny közelítő-távolító mozgását protrakciónak és retrakciónak nevezzük. A kis hamis egy harmadik típusra is képes: ez a fordulás (rotáció), mely felfelé és lefelé is történhet. A baj akkor kezdődik, ha egy olyan gyakorlatot szeretnénk csinálni, melyben az izgő-mozgó lapocka a nyak vagy a vállöv felesleges feszülését okozza. Ezt tanácsos két okból is elkerülni, egyrészt mert a feszülés görcsöket alakíthat ki, ami izomfájdalomhoz vagy fejfájáshoz vezethet, másrészt ha a vállöv és a nyak dolgozik, akkor az az izomcsoport, amit eredendően dolgoztatni akartunk bizony ellustul és lecsökken a munkavégzése. Teszem azt én a felső háti szakaszt akarom dolgoztatni (poszt holnap, ígérem) és befeszítem a nyakam teknősbékába és felhúzom a vállaimat: minden dolgozni fog, csak a felső háti szakasz nem. 
Mi tehát a pontos instrukció? Ha nem éppen a lapocka körüli izmokra (pl.: serratus anteriorra) gyúrunk, akkor hagyjuk, hogy a lapocka lazán a bordakosárra simuljon és ne repkedjenek a szárnyaink :) Főleg az alsó csücsökre figyelhetünk: segíthet, ha arra gondolunk, hogy szárnyaink alsó csücskeit mindig egy parányit lehúzzuk, V alakban közelítjük egymáshoz.
Erre az alapelvre persze nem könnyű koncentrálni, mivel kevés lapocka-tudatos embert ismerek (tisztelet a kivételnek :) ), de a holnap bemutatott vállövet és lapockát bemelegítő gyakorlatsor és egy jó pilates instruktor sokat segíthet az összpontosítás javításán. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése