Oldalak

2013. március 8., péntek

Tavaszi megújulási program 1. kardiózásról dióhéjban


Emlékszel? Mikor tornaóra helyett fiúkat lestünk dohányozva a fa mögött és megtehettük, mert miénk volt a világ és amúgy is tök hülyeségnek tűnt buta köröket futkorászni, amikor világmegváltó beszélgetéseket és életre szóló barátságokat köthettünk tesi helyett? Mert én szívből utáltam futni.  

Lassan én is megöregszem, legalábbis abban az értelemben, hogy egyre többször mosolygom meg a gimnazista önmagamat, aki nem volt hajlandó bent maradni az angolórán a nyelvvizsga után, vagy aki a lehető legnagyobb baromságnak tartotta a rendes tanulás vagy a rendes lógás kárára a kötelező és céltalan futkorászást. Nem meglepő, hogy én voltam az első, aki "igazolt" gerincproblémái miatt minden tesiórán a könyvtárban landolt. Ha tudtam volna, hogy felnőtt fejjel mennyi pénzt és időt fogok a kardióedzésre költeni, ráadásul nemcsak önként, de dalolva ... 

A kardióval márpedig érdemes tavaszi megújulást kezdeni. Akire még nem zúdította volna rá a fitnessbiznisz ezt a frappáns fogalmat, annak elárulom: a kardió nem más, mint egy esernyőterminus azon 
  • aerob (a kiegyensúlyozott légzés számára elegendő oxigén jelenlétében zajló), 
  • teljes izomzatot átmozgató holokinetikus (ezzel komoly fenntartásaim vannak, khm) mozgásformákra, 
  • melyek egyenletes és hosszas erőkifejtést várnak el, 
  • általában gépek nélkül  kivitelezhetőek (pl. a kedvencem az ugrókötél, bár az edzőtermekben a gépek segítségével stilizált és koncentráltabb mozgásprogram valósulhat meg).  
A saját edzésprogramom a futást, az ellipszist és a taposógépet foglalja magában, de elterjedt a bicikli, a bordásfal és sok más is, amit nem tudok követni :)

 Visszatérő rossz élményem, hogy a szaunában (általában rossz felszedős duma keretén belül) megkérdezik, hogy minek kardiózom 50 + inkább - kilósan, sovány létemre. A válasz egyszerű: a közhiedelemmel ellentétben a kardiózás nem egyenlő a fogyással.
A fogyás és a mozgás kapcsolata egy többtényezős dinamikus interakcióval lenne megközelíthető, ami meghaladja az én tudományomat, de biztos, hogy nem egyenlő a fuss egyre többet és egyél egyre kevesebbet szabállyal (ha már valaki próbálkozott ilyesmivel, az tapasztalhatta, hogy ez nem hosszútávú stratégia és nem is tartható sokáig egészséges kereteken belül). All in all elmondható, hogy a kardió önmagában, mindenféle további specifikáció nélkül NEM FOGYASZT.

Ez nem jelenti azt, hogy a kardiózás nem fogyasztHAT, megfelelő programba helyezve, okosan átgondolt étrenddel kiegészítve, de a dolognak nem ez az elsődleges funkciója és célja.
A fogyasztó hatás főleg az alacsony intenzitású, hosszú kardiószessönökre jellemző, ha nem célod a fogyás, akkor válaszd az alacsony és a magas intenzitású szakaszokat váltogató interval technikát. Erről bővebben a következő bejegyzésben olvashatsz majd.


A kardiózás jó tehát a testsúlyt csökkenteni vágyóknak, de nem csak nekik. A kardiózás ezen kívül számos más pozitív hatással bír, úgy mint:
  • stresszűző (amióta nem dohányzom sportszerűen, azóta ez a mindennapi betevő, ami a cigi helyett is megteszi)
  • tisztító (értsd izzadsz min állat)
  • vérkeringés javító (főleg az ún. interval jellegű edzések, amiről lesz szó később)
  • állóképesség növelő (abban az esetben, ha nem l'art pour l'art-szerűen közelíted a témát és rendszeresen jársz, fokról fokra növelve/módosítgatva az adagodat)
  • teljes izomzatot átmozgató, holisztikus (persze csak ha megfelelő technikával csinálod)
A kardiózásnak azonban lehetnek hátrányos következményei is, én inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak olyan (egészségi)állapotok / helyzetek /célok, amikor érdemes szakember segítségét kérni a kardió programod összeállításában. Kérj segítséget, ha
  • terhes vagy (mindenki emlékszik a Szex és Nyújork filmre, Charlotte is simán futkorászhatott, de nem árt előtte megkérdezni az orvost, főleg, ha komplikációk vannak/ idősebb várandós vagy)
  • 60 év feletti vagy (érdemes odafigyelni magadra, és izületkimélő, alacsonyabb intenzitású, helyes technikával végzett mozgásort összeállítani)
  • csontritkulásod, ízületi problémáid vannak
  • túlsúlyos vagy alultáplált vagy 
  • szív és érrendszeri problémákkal küzdesz
  • asztmás vagy vagy egyéb légúti problémáid vannak (pl. dohányzol, bár ott elsősorban érdemes csak simán abbahagyni és meg van oldva :) )


A tavaszi megújulás program első lépéseként a következő posztban a saját kardiórutinomat mutatom majd be, az előkészületektől a levezetésig. Nem fogtok csalódni, a pilateses, poroszos tartásrutin beépítéséről és a helyes kivitelezésről is sok szó fog esni. Nem fogok azonban pulzustartományban tartásról és egyéb fitnesselméleti megközelítésekről kiselőadást tartani, rengeteg ilyen honlap van, és ez a saját blogom, én nem élek hasonló technikákkal, ezért hiteltelen lenne, ha erről írnék nektek.

Végére pedig pár vicces "motiváció", hisz ismertek. Aki súlyos motivációs problémákkal küzd, az ne nézze tovább a posztot :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése