Oldalak

2013. március 10., vasárnap

Tavaszi megújulás program 2. kardió rutinom

Elgondolkoztatok már azon, hogy miért épült egy egész iparág különböző kardiómasinák gyártására? Ha még nem, akkor javaslom a Walle c. remek animációs filmet. A film alapvetően egy szerelmes történetet mutat be, ami egy szemétkupacgyártó robotfiú és egy bioanalizátor robotlány között szövődik a Földön és az űrben (hm, ez egy kicsit fura bemutatás volt), de emellett azt is bemutatja, hogy hogyan vezet a fogyasztói társadalom és technológia fejlődése által biztosított kényelmesebb életmód egészégtelenül mozgásszegény életmódhoz és elhízáshoz.
.

Ha evolúciós fejlődésben gondolkodunk (amit én kifejezetten gyűlölök, ezt mutatja az is, hogy egyedül ebből a tárgyból vizsgáztam négyesre az egyetem alatt), akkor egyszerű a képlet: a testünk arra lett kitalálva, hogy hosszas kilómétereket gyalogoljunk a galagonyabogyógyűjtögetés közben, vadcseresznyefákra másszunk, elfussunk a kardfogú oroszlánok elől és unikornisokon lovagoljunk (elnézést a szarkazmusért, nem bírtam megállni :D). Ezzel szemben mi általában arra használjuk, hogy beüljünk a kocsiba és elguruljunk ötszáz métert a helyi tescoig, hogy beszerezhessük hat tábla leértékelt lilatehenes csokit; hogy az idő nagy részében kis világitó monitorok előtt felgöngyölítve kuksolhassunk. A bevásárlókocsitolás viszont sem az ereinket nem tartja karban, sem a méreganyagoktól nem szabadít meg, az úszógumikról nem is beszélve.



Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy most fogom letolni a paleo-bio-öko-fitness rizsát, az téved. Ebben a társadalomban nőttünk fel, más kihívások más megoldásokat kívánnak, az epres milka (bár lenne laktózmentes) és a kardiógépek is teljesen rendben vannak az én szememben, mindössze nem szabad elfeletkeznünk arról, hogy míg korábban a mozgás adott volt (értsd ha az emberek nem tartották egy adott BPM range-ben a szívritmusukat -lásd fent- akkor éhen haltak), addig most, ha nem fordítunk erre külön időt és figyelmet, akkor jelentősen lerövidülhet az élettartamunk.

Na, meg volt a mai drama queen kitörésem, csak ezt még tisztázni akartam a kardió fontossága és funkciója kapcsán. A következőkben azt szeretném bemutatni, hogy én hogyan veszem rá magam a napi unikorniskergetésre, mire figyelek, mit csinálok (és mit nem). Kihagsúlyoznám, hogy ez a program egy közepesen fitt, nagyon kisméretű 22 éves könyvmolyra vált be, hogy nektek mi jön be, azt magatoknak kell kikísérletezni.

Nekem elég rigorózus a kardió rutinom, de ha módosítani kell a céljaimnak/fittségemnek/stresszszintemnek megfelelően, akkor is ezekhez az alapelvekhez tartom magam. A vájtfülűbb pilateses olvasók könnyedén felismerhetik az alapelveket, de ennél jöval többről is lesz szó.

Ha gondolkozol, hogy elmenj-e edzeni...


A motiváció a kemény dió a témában, mert mindenki tud jobbat csinálni annál, hogy uncsi és legtöbbször monoton gyakorlatsoron menjen végig heti háromszor valószerűtlen fényekben tacsakra izzadva. Az én tippem az, hogy
  • vegyél bérletet
Már Freud is megmondta, ha fizetsz érte, akkor dolgozol is, az edzés is pretty much a terápia működésének analógja ebből a szempontból.
  • képzeld el,
hogy milyen érzés lesz tetszeni a barátodnak, dicséretet kapni egy ismeretlentől az alakodra, beleférni a tökéletes farmerbe, vagy egyszerűen csak átélni azt, hogy tiszta a tüdőd, nem fagyos a kezed és az egész tested felfrissült és kellemesen elfáradt
  • vigyél zenét
Örjöngős, kifutom-magam-a-világból zenét a futáshoz, elmerengő-egyenletes ritmusú számokat az ellipszisre
  • írd be a naptáradba
evidens, de segít, ha rajta van a listádon, akkor érdemes kihúzni
  • vigyél barátnőt...
de ne tőle tedd függővé a TE részvételedet
  • keretezd át!
Gondolom az előző bejegyzésből is kitűnt, de én nem szenvedésteli középkori kínzásnak, hanem ME TIME-nak fogom fel az edzést. Amikor felhúzott a főnök, egész éjjel bömbölt a gyerek, szakítottál a barátoddal, vagy semmi különös, csak van két órád magadra, akkor menj edzeni! Legyen ez a jutalom, az önkényesztetés. Két óra, amikor nem törődsz a sminkkel vagy a pattanással a homlokod közepén, csak magadra és a testedre koncentrálsz. Ugye nem is kell más motivációs taktika és az outfiten sem aggódsz már annyira?
Biztos megfigyeltétek, hogy nem írtam negatív reklámot (gondold magad csúnyának, nézd milyen nagyok a combjaid, nézd milyen elérhetetlenül gyönyörű az a szétphotoshopolt modell a telefonod kijelzőjén), mert úgy gondolom, hogy legtöbbünk rengeteg ilyen gondolattal küzd amúgy is, minek vennénk el az edzés élét azzal, hogy egy letudandó, donquijote-i harccá degradáljuk a mainstream médiakultúra ellen, amikor élvezhetnénk is a mókát? 

Na de jöjjenek az alapelvek.
  • Előtte

    • lemosok minden simnket, nem használok parfümöt (izzadság + parfüm kombő= instant blőeee, és mindenkit zavar az edzőteremben), felfogom a hajam és kényelmes öltözékre váltok..
      --> c'mon girls, a teremben akartok nevetséges plasztikbabának tűnni, aki nem izzad és pattanástalan fullsminkben futja végig a távot, vagy a strandon szeretnétek bombanőként tündökölni.. MEOW!  
                                             
    • futócipőt húzok. csak és kizárólag jó minőségű, bokádat megfelelően megtámasztó cipőben kardiózz, mert a bokád-térded-derekad kegyetlenül megsínyli, ha hanyag vagy ezzel kapcsolatban
    • MENTES VÍZ, nemcsak az edzés alatt, de jó, ha már aznap, az edzés előtt odafigyelsz a folyadékbevitelre
    • Evés tekintetében nincs semmi nagy elvárás (már ha bárkinek is játszi könnyedséggel megy a változatos és kiegyensúlyozott ötszöri étkezés), mivel jó esetben nem koncentrálsz semmi "extrém célra", csak átmozgatásra. Egyél, de ne közvetlenül előtte és lehetőleg kiegyensúlyozottan (pl.: tonhalsalátát barnakenyérrel). Ha fogyni szeretnél, akkor is egészégesen ötször kicsit, ha hízni, akkor is ötször, de nagyobbat.
  • Levegőt!
Nem hiába hívják aerob mozgásnak, fontos, hogy hozzászoktasd magad a folyamatos és rendszeres légzéshez kardiózás közben. Edzettségi szinttől függően érdemes ráállni a négy kicsi beszív, négy kicsi kifújra, hogy gyors legyen a CO2-O2 csere, elsősorban azért, hogy az izmok oxigén jelenlétében termelhessenek energiát a kontrakcióhoz.
  • Izzadásig, de nem kifulladásig
Ez személyes tipp, de ha nem izzadok le, akkor azt nem is érzem igazi edzésnek. Azért van benne ráció, ugyanis az izzadás jelzi azt, hogy a fokozott izommunka és nagyobb mennyiségű leadott hő hatására sikeresen felpörgetted az emésztésedet és az egyéb méregtelenítési folyamatokat, tehát zakatol az anyagcseréd. Én nem igazán veszem be ezt a "méreganyagzsákok vannak a testünkbe rejtve, vegyél sok méregtelenítő cuccot" marketingfogást, de alapvetően jó jelnek tekintem, és mindenképpen remek érzés, ha kézzelfogható (orral szagolható) bizonyítékod van a kemény munkádra.
Nincs szükség viszont arra, hogy túlhajtsd magad. El kell érned a határaidig, hogy tudd, hogy hol vannak, de ügyelj arra, hogy 5-10%-os apró lépésekben emelgesd az adagokat, mert így tudod elérni, hogy a határaidat fokozatosan kitold és ne durr bele kikészítsd magad, hogy a sikertelenségen felbuzdulva jó pár évig színedet se lehessen látni a teremben.
  • Válozatosan
Hát ez nem a minden héten új dolgot próbálok ki típusú mozgás, nincs túl nagy játéktered a változatosságban. Viszont cserélheted a mixtapedet, vihetsz néha barátnőt, tesót, neadjisten kimehetsz néha a levegőre is futni. Vagy kutyát sétáltatni. Vagy lépcsőt mászni. Vagy gyerek után játszótéren futkorászni. Vagy versenyt ugrálókötelezni a szomszéd kislánnyal. A fontos az, hogy ne veszíts 1. az intenzitásból 2. az időtartamból 3. a rendszerességből 4. és a me-time jellegből.


  • Intervallum technika
Mivel én elsősorban nem a testsúlyom miatt kezdtem kardiózni, ezért nekem ez a rész nagyon fontos. Minden típusú kardiómozgásban ügyelek arra, hogy az előre kiosztott időt alszakaszokra bontsam, ahol a bemelegítés és a levezetés között intenzív és lazább szakaszok követik egymást. Kicsit előnyösebb és könnyebben megvalósítható ez a gépeken, de ha van egy karórád a futáshoz, akkor lényegében mindened megvan. Ez azért fontos, mert a monoton feladatvégzés nem fogja kimozdítani a pulzusodat semmilyen irányba, kvázi nem dolgozik kellőképpen a szíved, és semmit sem fejlődik az érfalak rugalmassága. Az intervallum technikát úgy kell elképzelni, mintha rágyúrnál arra, hogy néha el kell futni az oroszlán elől, néha meg csak nyugisan kergetjük az unikornisokat. Ez azért hasznos, mert így nemcsak maga a szívizomzat és az érfalak simaizomzata, de az ideg-szív/erek izomzatának kapcsolata is sokkal bejáratottabb, flexibilisebb marad, ami jól jöhet stresszhelyzetek esetén, pláne szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.


  • Van terv, de csak azért, hogy legyen mitől eltérni
Ne legyél (nagyon) szigorú magadhoz. Menstruáció, átbulizott éjszaka, vagy csak rossz hangulat miatt is lehet, hogy nem úgy esik egy gyakorlat, nem kezdesz izzadni, eleged van és hazamennél korábban. Teljesen rendben van, ha nem tolod végig mindig azt, amit elterveztél, hisz olyan is sokszor van, hogy az ember "ottragad a gépen", a nagy számok és a statisztika törvényszerűségei szerint ezek nagyjából ki kell, hogy egyenlítsék egymást. :P Ráadásul a sérülés is sokkal valószínűbb, ha kedvetlenül vagy gondterhelten végzed a gyakorlatot, visszautalnék a dolog me time-jelelgére. Viszont gondolj bele: lehet, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, ha extranehézségek árán is végigvered magad az akadályokon, akkor is, ha közben rossz. 1000x jobban érzed majd magad utána.
  • Utána
    • Nyújts, mert  különben fájni fog. 
    • Igyál a változatosság kedvéért, ha kicsit szédülsz, akkor két tanulság van 1. túlhajtottad magad, legközelebb jobban figyelj a határaidra 2. egyél valami lassan bomló szénhidrátot, hogy rendeződjön a vércukrod.
    • Én mindig szaunázok, nekem ez a cherry on the top, ami után mindig maszkos bőrápolást, radírozást és extra testápolást végzek (pamper yourself címén, mert megérdemlem.pont.), és az sem zavar, ha fehér ufóarccal mászkálok emiatt a női öltözőben 10 percig. A szaunázásról és a fehér fejemról hamarosan tervezek posztot írni, remélem tetszeni fog.
Húh, ez hosszú lett, remélem nem bánjátok és találtok hasznos tanácsokat. Kicsit kifutottam a helyből és nem jutott idő a konkrétumokra, de üsse kő, a kardió megér egy harmadik bejegyzést is.

Ma este pedig már csak Bacardio!! <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése