Oldalak

2012. február 26., vasárnap

Pilates speciális célcsoportoknak



"The beauty of Pilates is that it can be individualized for anyone's ability."

Az PSP (pilates for special population) a Stott Pilates egy olyan alkalmazott megközelítése, mely speciális igényű csoportok igényeihez és bizonyos betegségek követelményeihez igazítja a klasszikus Stott Pilates alapelveit és gyakorlatait. A pilates gyakorlatok egy széles skálája átalakítható egy adott igénynek megfelelően, legyen szó gerincsérvről, csontritkulásról, várandósságról, vagy akár a profi sportolók igényeiről. Két bejegyzést tervezek ezzel kapcsolatban: a mostaniban az egészséges speciálisokról (tetszés szerint speciálisan egészségesekről :) ), a következőben pedig a sérüléssel vagy betegséggel küzdőknek ajánlott pilatesről lesz szó.
Pilates az erősebbik nemnek

 
 Kezdeném a legegyszerűbbel. A férfiak nem számítanak SP-nak, mégis fontos, hogy ne csak más intenzitású, de más típusú feladatokat ajánljak nekik. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne ugyanolyan hasznos egy átlagos pilates csoport az erősebbik nem számára is, de ha személyi edzésrőlről van szó, akkor biztosan valami nagyon mást fogok csináltatni velük, mint a szebbik nemmel. Ez nem a nemi diszkrimináció eredménye, hanem annak a mindenki előtt nyilvánvaló ténynek a következménye, hogy nagyon másképp épül fel egy női és egy férfi mozgásszervrendszer. Például nem esek neki vadul egy hátrabillent férfimedencének, míg egy poszterior női medencén azért van mint korrigálni (A részleteket és a magyarázatokat itt megtaláljátok. A lényeg az, hogy a szülés miatt a nőknek természetesebb és jellemzőbb, hogy előrebillent a medencéjük, mint a férfiaknak). Az is szempont lehet, hogy a férfiak perifériás izmai (karok, lábak) gyorsan fejlődnek és könnyen fenntarthatóak, míg a nőkről ez kevésbé mondható el. Ugyanakkor tapasztalataim szerint a férfiak kevésbé képesek bekapcsolni a mélystabilizáló izmaikat (és itt nem csak a gátizmokra és társaira kell gondolni!), amik elengedhetetlenek a fokozott fizikai aktivitás biztonságos kivitelezéséhez. A korai hát- és derékfájdalmak férfiaknál gyakrabban és korábban jelentkeznek, ami megelőzhető volna a mélystabilizátorok gondos mozgatásával. Erre azonban a férfiak által leginkább kedvelt sportok általában nem, vagy kevés figyelmet fordítanak.
Bocsi, kihagyhatatlan volt a kép :)


Profi sportolók pilatese
Ha már férfiak, akkor térjünk át a profi sportra. Többször hangsúlyoztam itt a blogon is, hogy a pilates nem nagymamatorna, habár van időseknek kifejlesztett változat is :) A Balance Stúdióban rendszeresen találkozom profi táncosokkal, hegymászókkal, golfosokkal, teniszezőkkel. Mit nyújt számukra ez a mozgásforma? A stabilizáció erősítése nemcsak jobb teljesítményt, de nagyobb védelmet is jelent a sérülésekkel szemben. Emellett a megfelelő kezekben (gyógytornász pilatesedzők) sportsérülések rehabilitációja is gyorsabb lehet. Golfosoknál (speciális honlap itt) és teniszezőknél (egy kis összefoglaló itt) kompenzálható a "féloldalasság" és az ebből eredő immobilitás és gyakori fájdalom.

 


                                 
Serena Williams is pilatessel tartja formában a testét
http://elaine-formefitness.blogspot.com/
 Táncosoknál, bicikliseknél, atlétáknál a helyes nyújtás és a medencehelyzet stabilizációja a cél, mely ízületkímélő hatással rendelkezik.
A pilates első modern irányzatához
számos balettáncos hozzájárult,
népszerűsége továbbra is töretlen a táncosok körében


Olyan sportok esetén, melyek nem profi szinten is profi technikát követelnek (pl.: síelés), a pilates egyenesen főszerepet játszhat a helyes technikára való ráérzésben. Síelőknél ajánlott pilatesről bővebben itt olvashattok. Bármilyen sportról is legyen szó, a pilates technikája segít hatékonyabbá tenni az edzéseket, mivel a pilates tanulásával elsajátíthatjuk a bizonyos izomcsoportokra való speciális figyelmet, a helyes légzést és tartást, mozgásunk egésze ruganyosabbá és kontrolláltabbá válhat.


Pilates különböző korosztályoknak

És igen, a pilates tud nagymamatorna is lenni. Megfelelő alátámasztásokkal és könnyítésre használható eszközökkel a pilates remek módszer lehet az öregedő mozgásszervrendszer karbantartására, a fittség és a ruganyosság megőrzésére. A pilates főleg az ízületek kopását lassíthatja, illetve a gondos odafigyeléssel végzett gyakorlatokkal tompíthatóak az időskori mozgásszervi panaszok és a gyakran fellépő gerinctáji fájdalom. Gyakran ajánlanak az idősebb korosztály számára speciális csoportokat, ahol saját tempójukban, kicsit türelmesebben zajlik az óra. Motiváló erejű tud lenni, ha az idősebb hölgyek/urak saját társaságukkal járnak tornára, így a lelkesedés is könnyebben fennmarad.
                                          
Habár létezik gyermekeknek szóló pilates, én személy szerint úgy gondolkodom erről, mint egy marketingfogásról. Ha a pilates csak annyit tud hozzátenni ehhez a nagyon fontos kérdéshez, hogy "csinálj úgy,mint egy krokodil", akkor szerintem az óvodai torna éppúgy megteszi.
Pilates kismamáknak

Jó hír a babának és a mamának egyaránt, hogy a pilates az egyik leghatékonyabban alkalmazható és legbiztonságosabb mozgásforma a terhesség során. A kismamáknak mind a mentális, mind  pszichés közérzet szempontjából fontos testük karban tartása. Persze nincs két egyforma női (ezt akár zárójelbe is tehetném) test, ezért egy ilyen törékeny állapotban érdemes az orvossal konzultálni. Általánosságban elmondható, hogy a második trimeszter végéig egy egészséges kismamának szinte biztos, hogy biztonságos, sőt ajánlott ez a mozgásforma. Ebben az időszakban nem a fogyás, sokkal inkább a ruganyosság megőrzése a cél. Az esztétikum mellett előtérbe kerül az egészség is: az egyre növekvő poci és cici deréktáji és felsőháti fájdalmat okozhat. A hormonális változások lazává teszik az ízületeket, melyek sérülékennyé válnak a túlnyújtással szemben. A pilates segítségével hatékonyan megelőzhetőek és orvosolhatóak ezek a panaszok. A háton és hason fekvés elkerülését főképp könnyű eszközök és speciális ülőalkalmatosságok alkalmazásával érjük el. A terheseknek szóló pilates ezen kívül olyan izmok mozgatását is magában foglalja, melyek ruganyossága elengedhetetlen a könnyű szüléshez (pl. gátizomzat). A szülés után a pilates segítségével az újdonsült anyuka fokozatosan és gyengéden nyerheti vissza korábbi alakját. Részletesebben itt és itt olvashattok erről a témáról.


Képek és olvasnivaló érdeklődőknek:
http://www.belleairfitness.com/pilates.html 
http://www.inner-body.co.uk/pilates-in-pregnancy.html
http://www.personal-enterprise-self-help-resources.com/how-pilates-helps-those-growing-old.html
http://www.missoulapilates.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése