Oldalak

2012. február 19., vasárnap

Megtalálni a tökéletes futócipőt

Mivel a tesi futást tinédzserként iszonyatos csapásként éltem meg (ami nem is meglepő, amikor egy zsebkendőnyi tornateremben kell körbe-körbe futkorászni, amit rendszeresen "eldumáltunk", leleményesebbek még a tavaszi qpereken is leálltak cigizni), így nem sokat tudtam az egészről.
Az érdeklődésem akkor kezdődött, mikor a Margitsziget közelébe költöztünk, és magam számára is meglepő módon feléledt bennem a vágy, hogy megtegyem azt a bizonyos szigetkört. Mondanom sem kell, hogy csúfos bélkilógós-lihegős kudarcba fulladtak próbálkozásaim, hiszen lefutni nem tudtam az egészet, kis jóindulattal becammogtam a célba. Ugyanakkor hazafelé olyan bizsergést éreztem az egész testemben, ami a régi, koris önmagamra emlékeztetett, szuper érzés volt! Így amikor most télen elhatároztuk az egyik barátnőmmel, hogy fitness termet (később várható bejegyzés) keresünk kardiózás céljából, akkor a futás is előkelő helyet kapott a programunkban. Pár hét után mindkettőnk ízületei szóltak, hogy ejnye csajok, elfelejtettetek gondoskodni a hacukáról: így mindketten elindultunk, hogy beszerezzük a nagy ő-t, a tökéletes futócipőt.

A tökéletes futócipő megtalálása több szempontból is hasonlít a nagy ő megtalálásához. Egyfelől optimálisan létezik egy pipalista (checklist), amit egy jó cipőnek teljesítenie kell. A konkrét kinézetet illetően már itt is mindenki a saját ízlésére hagyatkozhat, de érdemes előnyben részesíteni a cipő "belső tulajdonságait", különben hosszabb távon megüthetjük a bokánkat. A keresgéléshez is többféle úton kezdhetünk neki: sokfélét kipróbálunk, hosszú időn át nézegetünk, míg megleljük az igazit; random vásárlunk és be-nem-válás esetén új után nézünk (sok pénzzel rendelkezők előnyben), a legolcsóbb elérhető megoldást választjuk, vagy egy szakértő segítségét vesszük igénybe. Személy szerint a fenti taktikák közül szinte mindet kiejtettem, hiszen sem idő-, sem forintmilliomos nem vagyok, úgyhogy egy tapasztalt szakértő, a párom  segítségére hagyatkoztam.

Mitől jó egy futócipő?
Peti tehát beavatott, hogy mik a helyes futócipő kiválasztásának univerzális és uniszex kritériumai, amit mindenképp figyelembe kell vennünk, ha futócipő vásárlására adjuk a fejünket.
1.       könnyű
Hm, no comment, mindenki érti, aki futott már nehéz cipőben 
2.       rezgéselnyelő
Ezt az ún. anti-shock tulajdonságot a cipő talpába ágyazott zselé biztosítja, ami úgy működik, mint a porckorongban a pulpa (a porckorong legbelső, gél állagú anyaga, sérv esetén ez szakadhat ki). Ez a funkció a gerincünk és az ízületeink épségét szolgálja.
3.       puha az egész cipő, és könnyen hajlik a talprész
Azért fontos, mert így a cipő engedi, hogy a lábfej természetesen, szabadon mozogjon a sarokhoz képest (torsion: a láb természetes mozgása futás és járás közben). Egyszerűen hajlítsuk be a cipő talpát és nézzük meg, hogy mennyire könnyen engedi magát a talp .
4.       a cipő szára biztosan tartja a bokát
A legfelső fűzőlyuk és az elől kereszteződő cipőfűző-tartó biztosítja a fix bokát. Ezzel megelőzhetjük a bokasüllyedéshez és a lúdtalphoz hasonló rendellenességeket, illetve azt, hogy terepen kimenjen a bokánk.
5.       lélegzik
Ez a tulajdonság leginkább a külső terepen futók számára fontos. A legprofibb (ún. gore-tex anyagú) cipők nem engedik át (befelé) a folyékony halmazállapotú vizet, de a gőz állapotú izzadtságot viszont kieresztik. Ezáltal a cipő szinte "lélegzik". A kevésbé profi cipők is általában impregnáltak és könnyű, áteresztő anyagból készülnek, szóval ne essünk kétségbe, ha a választott nem pont gore-texből készült.

Hol kapható?
A legközelebbi és legköltséghatékonyabb áruház a Boráros téren, a Dunaházban található Adidas outlet volt.
Az eladók kedvesek és jól ismerik a választékot, az árak is nagyon barátságosnak mondhatóak: gyakoriak az 50-70%-os kedvezmények. Viszont tény, hogy a választék elsősorban a nagyon kis és nagyon nagy lábon élőknek kedvez, és az se itt keresgéljen, aki sokféle szín és stílus között szeretne válogatni. Cipőért szerintem érdemes benézni, mert míg egy pólónál előnyben részesítem a kinézetet, egy futócipőnél nem bánom, ha ez háttérbe szorul.

Ági cipője: teremben

Ági egy nagyon csinos, elsősorban futópados edzéshez javasolt modellt (nem running, hanem training kategóriájú cipő na ezen Ági és szegény cipellője is biztos jól megsértődött, ez is running kategóriájú cipő, bocsi a tévedésért :) ) választott, ami elmondása szerint könnyű, jól szellőzik, jó a kiképzése és nem utolsó sorban csajos is. :) Áginak már volt lehetősége élesben is kipróbálni, és miután 3x-4x elmondta, hogy mennyivel jobb az új cipellőben koptatni a padot, nekem sincsenek kétségeim. :)

Modell: sajnos nem találtuk a cipőn, de úgyis kifutó termék, hasonló (nem kifutó) változat itt
Ár: eredetileg 29990, leértékelve 21000

Eszter cipője: szabadban

Az én cipőm igazi chocito: kicsit rondább, de kicsit finomabb is talán. :) A speckó anyagnak és a zselés talpnak köszönhetően kiváló választás outdoor futáshoz és nagyobb megterheléshez is. Kicsit szomorú vagyok a színe miatt, de amikor felvettem, más tudtam, hogy ő az igazi: pillekönnyű, tartja a bokámat, minden lépésnél lélegzik, szinte második bőre a lábamnak. Ennek a kis csodának a hatására komolyan átértékeltem a magassarkú cipő hordását :)
Modell: Adidas Supernova Glide 3, új (nem kifutó) változat itt
Ár: kb. 14 000 50% leértékelés után

Két praktikus tanács még eszembe jutott: egyrészt van lehetőségünk a visszacserélésre, ha otthon próbálgatjuk. Ezt érdemes kihasználni: minimum fél órát járkáljunk otthon, hogy kitapasztaljuk, hogy tényleg ez-e az, ami tökéletes a számunkra. Ha bárhol nyom vagy szorít, netán nem tart rendesen, akkor inkább keressünk egy másik modellt. A másik tanácsom, hogy érdemes egy fél számmal nagyobb cipőt választani, mert futás közben kell egy minimális hely a cipőben a láb mozgásához.
Ha végképp tanácstalanok vagyunk, vagy nincs semmiféle segítségünk a választáshoz, az adidas honlapján található egy cipőkereső alkalmazás, ami egész jól kihozzza a nekünk megfelelő modellt.

Vajon tökéletesnek bizonyul az új cipőm? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához, ahogy a nagy ő esetében is, sok időre és felhasználás közbeni tapasztalatra van még szükségem.. de figyelni fogok a testem jelzéseire :D ;)

Remélem segítségetekre volt ez a bejegyzés, futásra fel! :)

2 megjegyzés:

  1. Ugyanilyen futocipom van!!!!:)) Vicces, h vegul csak behodoltal az utalt futasnak!!:))

    VálaszTörlés
  2. Mármint melyik? És szereted?
    :D :D
    Nem volt más választásom a Margitszigettől két lépésnyire :P

    VálaszTörlés