Oldalak

2012. november 13., kedd

Mindennapos mozgás és ajánló az óráimról


Tegnap nagyon izgalmas dolog történt: egy hozzám járó lány figyelmembe ajánlotta az óráimról készített bejegyzéseit.

Eszter nagyon szimpatikus projektbe kezdett: úgy döntött, hogy mindennap fog valamit mozogni, sőt, ezt a lehető legváltozatosabban fogja megvalósítani. 
Az ötlet mindkét aspektusával nagyon egyet tudok érteni. Egyfelől a mozgásformák váltogatása biztosítja a motivációt, ami elengedhetetlen a kitartó edzéshez, másrészt az izmoknak és az ideg-izom összeköttetésnek is előnyös, ha változatos az ingerlés. Az aerob, dinamikus, és az anaerob, statikusabb mozgásformák egyensúlyát magam is sokszor hangsúlyoztam, a pilates szerencsés ilyen szempontból, bár emellé sem árt egy kis ellipszis tréner vagy futás a parkban. Persze az se baj, ha rátalálunk a mozgásformák nagy Ő-jére, sőt, szerintem kifejezetten izgalmas az az út, ami egy mozgásrendszer elsajátításával és az azon belüli fejlődéssel jár.
A pilatesnek ez az egyik alapgondolata: a testtudatosságon keresztül megvalósított fokozatos tökéletesítés.
Másfelől a mindennapos mozgást legszívesebben receptre írnám, ha lehet mindenkinek (beleértve magamat is, haha). Fiatalon talán nem is tudjuk felbecsülni azokat az előnyöket, ami a rendszeres mozgással járnak, ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy az aktív életmód jelentősen hozzájárul a halandóság kitolásához (populárisabban szólva, a hosszabb élethez) és ami ennél is fontosabb: az egészséges öregedéshez. Ígértem, hogy az öregedés-mozgás témáról írok egy részletesebb posztot, egyelőre még szakirodalmazok a témában, de annyi már most nyilvánvalóvá vált, hogy a betegség nem szükségszerűen következik az öregségből és mi magunk is sokat tehetünk a fitt időskor érdekében. 
Kicsit elkalandoztam, de summa summarum: csak így tovább, és megtisztelő, hogy részt vehetek/vehettem a projectben.
A blogot itt, a pilateses linkeket ittitt, itt (ez azt hiszem nem az én órámról szól, de hasznos tanácsok vannak, úgyhogy linkelem), itt és itt találjátok. Javaslom, hogy használjátok ki a blogolvasás előnyeit és olvassatok bele a többi mozgásforma leírásába is, hátha kedvet kaptok valamihez. ;)

Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése