Oldalak

2012. július 22., vasárnap

Aktuális zenéim futáshoz


Nagyon-nagyon rég nem volt bejegyzés, szégyellem is magam rendesen. A pilatesben most egy kis nyári szünetet tartok, viszont váltottam bérletet a Life1 fitness és wellnessközpontba, amit ezúton is meleg szívvel ajánlok mindenkinek. A régi-új kedvenc mozgásformámhoz, a gépes kardiozáshoz ajánlok most pár zenés tippet.
Mivel a jó idő ellenére is lusta dög vagyok, ezért jó érzés, ha a gép futtat, így elég szép távokat is meg tudok tenni. A gépes edzés hátránya viszont, hogy baromira unalmas tud lenni egy idő után. Valószínűleg a személyre szabott zenei lista a legjobb megoldás, aki tévét szeret nézni futás közben, az most nyomjon egy X-et. Azt javaslom, hogy mindenki állítsa össze a saját lejátszási listáját, mert ez rengeteget tud segíteni. Egyfelől a megfelelő tempójú zene segít a futás ütemének megtartásában. Másrészt személy szerint a futást egyfajta stresszoldásra használom, és ennek elmélyítésében sokat tud segíteni egy-egy pörgős, de hozzám közel álló szám. Harmadrészt szinte biztos, hogy az edzőtermi zene nem fog 100%-ban megfelelni az ízléseteknek.

Példának okáért készítettem egy publikus youtube listát. Ezt a megoldást csak mutatóba készítettem, futáshoz nem ajánlom, mert nagyon stabil netkapcsolat kell a folyamatos betöltéshez (nincs annál idegesítőbb,amikor az ember futás közben várnia kell a zenére) és ott vannak az idegesítő reklámok (lejátszási lista közben is!!!miért???). Na mindegy, szóval a legjobb megoldás, ha letöltitek a számokat, itunes-osok előnyben. Az én listám műfajilag elég vegyes, de azért főleg pop. A pop azért jó,mert egyenletes ütemű, kellemes hangzású (nem zavar,nem kell rajta gondolkozni) és általában egy "mindent el tudok érni" feelinget sugall. Ha mást szerettek világért se válasszatok teljesen eltérő számokat! Az én kedvencem pl. a Besh o droM Tortapapír című száma, erre tudom a legjobban kiélni magam, de gondolom, hogy legtöbbeteknek ez eszébe sem jutott volna futózenének :)

Arra viszont figyeljetek, hogy a sorrendet okosan találjátok ki. Bevezetőnek és levezetőnek érdemes két lassabb tempójú számot választani, tónusában az elejére két pörgősebbet (az én listámon pl. a Loosen up), a végére két lazítósabbat ajánlok (nálam pl. a Balloon c. szám). A lista közepére jöhetnek a pörgős, instrumentális darabok, persze ebben is lehet hangulat és tempóingadozás, hisz az állóképességed sem bírja egyenletesen, de figyeld meg, hogy inkább te fogsz igazodni a zenéhez, semmint az hozzád. A listázással azt is belőheted, hogy hány percet akarsz futni, sőt, a fejlődést is nyomon követheted új és új számok beillesztésével. A listát érdemes pár hetente variálni, hisz a cél az unaloműzés!

Remélem segítettem, jó edzést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése