Oldalak

2012. május 15., kedd

Osteoporosis, a csendes gyilkos



Nemrégiben a Stott® pilateses Balance Stúdió által szervezett Osteoporosis Management képzésen vettem részt. Az ott szerzett tapasztalatokról és a terápiás lehetőségekről született ez a poszt. A képet a Ca2+ tartalmú dolgok fogyasztására való buzdítás mellett a lányoknak eye candynek, a fiúknak pedig a közelgő BL döntőre és EB-re való tekintettel küldöm  :)))

A 206 csontból álló tartóváz a mozgásrendszer passzív rendszerét képzi. Ez egyfelől azt jelenti, hogy a megfelelő mobilitás elérésének érdekében nemcsak az izmaink egészségességén és megfelelő összetételén, de a csontjainkon is "dolgoznunk" kell. Másfelől kevesen tudják, de a csontszövet maga nem "passzív" struktúra, állandó dinamikus le-, és újraépülésben van. A dinamikus átépülési folyamatokat a terhelés (statikus és dinamikus izommunka) jelentősen befolyásolja. Csontjaink felépítésének egyensúlyáért egyszerre felelősek az ún. elasztikus elemek, amit főképp a kollagén tesz ki, és a szilárd állomány, amiket szervetlen vegyületek alkotnak. A kettő arányának megtartása a fontos: a rugalmasság biztosítja a töréseknek való ellenállást, a szilárdság pedig a test statikus vázát adja. 

Azon túl, hogy csontjaink képzik a mozgás felületét, a csontok számos más, életfontosságú funkcióban vállalnak oroszlánrészt. Ilyen a vérképzés, illetve a különféle ásványi anyagok, köztük a kalcium (Ca2+) tárolása és szükség szerinti mobilizációja (vérbe juttatása). Az életkor előrehaladtával csontjaink mérete, szerkezete és összetétele is változik. 20 évig a csontépítő sejtek dominálnak, optimális esetben eddig alakul ki a maximális csonttömeg. 20 év után egy viszonylag rövid, de a mozgás, a helyes táplálkozás és életmód által kitolható szakaszban megtartjuk csontjaink tömegét és sűrűségét, majd a csontokat leépítő sejtek túlsúlyba: az életkor előrehaladtával jelentősen vesztünk a súlyunkból.
Az osteoporosis (csontritkulás) azonban nem ezt a fiziológiás, tehát természetesen is végbemenő csontsűrűség-vesztést, hanem egy annál nagyobb mértékű, betegségnek értékelhető folyamatot jelez.  Érdekes módon nem a szilárd és rugalmas elemek arányának változásával, hanem a két összetevő egyenlő mértékű mennyiség-csökkenésével jár együtt. Az osteoporosis kockázati tényezői között a legfontosabb tényezők a nem és az életkor, sőt ez a két faktor általában egymást erősíti, az idősebb nők tekinthetőek a legveszélyeztetettebb korosztálynak.


A nők érintettségének számos oka lehet:

  • a terhesség és szoptatás során az anya helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód miatt jelentős mennyiséget veszthet a csonttömegéből
  • a nők hajlamosabbak evészavarokra és rendszertelen táplálkozásra: a csökkent ásványi anyag-bevitel is csontritkuláshoz vezethet
  • menopausa után megszűnik az ösztrogén "csontvédő" hatása, mely ráerősít az életkorral bekövetkező természetes csonttömeg-vesztésre

A fent felsorolt tényezők mellett a genetika sem elhanyagolható: a csontritkulás ún. családi halmozódást mutat. Emellett az életmóddal kapcsolatos összes túlkapás is osteoporosishoz vezethet: a kávé, a dohányzás, az élsport és a stressz is gyengíti a hormonrendszert és akadályozza a csont újraépülési folyamatait.

Az osteoporisissal kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy a kórkép elkerüli az emberek figyelmét, általában tünetmentes az első súlyosabb csonttörés jelentkezéséig. Ekkor azonban már kevésbé orvosolható a probléma: a csonttömeg nem, vagy csak kis mértékben pótolható, ilyenkor a megmaradt csonttömeg fenntartása vagy lassabb ütemű vesztése a cél.   

A WHO ajánlása szerint a legfontosabb, hogy
  1. kalciumban gazdag étrendet tartsunk (tejtermékek, lásd David Beckham ;))
  2. mérsékeljük az életmódból fakadó "csonttömeg-gyilkolászást"
  3. rendszeresen mozogjunk
Mint minden betegséggel, a csontritkulással kapcsolatban is számos irányban lehetne szaporítani a szót, de én rá is térnék a WHO utolsó pontjára a mozgásra. Mivel a csont jól reagál a terhelésre, ezért a mozgás alapvető fontosságú a csontok újraépítési folyamatainak beindításában. A pilates kímélő és saját testsúllyal végzett gyakorlatai kiemelten alkalmasak arra, hogy gyengéden, de hatékonyan eddzük a megmaradt csontállományt. A pilates végzése és instruálása során fokozottan ügyelünk a gerinc és a medence helyes tartására és a kritikus területek (gerinc lumbaris szakasza, nyaki szakasz, csigolyák, medence) mobilizációjára. Így kézenfekvő, hogy a csonttörések és a porosus-sá válás szempontjából legjobban veszélyeztetett területek védelmére és mozgatására a pilates remek (talajon, kis eszközökkel, esetleg gépen végezhető) megoldásokat kínál.
 A legfontosabb alapszabály, hogy rendszeresen mozogjunk, ha a betegség már fennáll, akkor ajánlott több alkalommal végzett, rövidebb időtartamú gyakorlás. A gyakorlatokat érdemes saját testsúllyal végezni, hogy ne terheljük túlzott mértékben a vázat. A gyakorlatok során érdemes kerülni a (bármilyen irányú) túlhajlítást: ugyanis ez úgy hat, mintha egy faágat hajlítgatnánk: az ami, egy fiatal ágnak meg se kottyan, az a korhadt ágat akár el is törheti.

Súlyosabb esetekben azt javaslom, hogy csak orvosi diagnózis és konzultáció után keressetek megoldást. Órákat személyi edzés vagy csoportos órában én is vállalok, elérhetőség a bal oldali dobozban! :)

Remélem hasznos volt a bejegyzés, bármilyen kérdésre szívesen válaszolok komment formájában!

A tartalom a Stott® Pilates szellemi terméke alapján jött létre, köszönet a Balance Stúdiónak és Mélykúti Krisztiánnak.

Képek:
http://www.thehollywoodgossip.com/gallery/david-beckham-got-milk/
http://fokusz.info/index.php?cid=1780752785&sid=1892851415
http://www.csontritkulas.com/csontritkulas/milyen-tunetei-vannak-a-csontritkulasnak_3731_464305.html
http://oreganeniked.hu/news/4442/mozgassal_a_csontritkulas_ellen
http://www.pilatesdigest.com/manuals/pilates-mat-program-for-osteoporosis-clients/

Hasznos magyar honlap:
http://www.csontritkulas.com/
http://www.webbeteg.hu/aloldal/csontritkulas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése