Oldalak

2012. március 12., hétfő

Virtuális pilates: költséghatékonyság kontra individuális technika?

A legújabb fitnesstrendek érvénytelenítik a jelmondatot, miszerint ne ülj annyit a gép előtt, menj inkább mozogni. A különféle torna DVD-k és a youtube-ról ingyenesen elérhető videók után most elérhetővé vált a nagyközönség számára a virtuális pilates is, melynek során az instruktor egy projektorról monologizálva vezényli le az órát.
Virtual reality or insanaty?
A videótornázás hőskora
A VHS korszak nagyasszonya, Jane Fonda mozdult először ebbe az irányba, és amerikai háziasszonyok millióinak csempészte nappalijába az addig csak edzőtermekben elérhető egy-két-há-t, és az otthonról való kimozdulás nélküli formás fenék ígéretét. Később már minden fitness gurunak és új irányzatnak jelentek meg kazettái, majd dvd-i és youtube videói. Ha jobban belegondolunk, akkor a nyilvánvaló anyagi motivációtól eltekintve a virtuális bonivánok és primadonnák valóban jó pár embernek segítséget nyújtottak az életmódváltásban. 


 
Egyrészt a lemez megvásárlása egyszeri, kismértékű  költség, míg az edzőterembe járás folyamatosan terheli a kasszát.  Másrészt a videók az edzőtermi kultúrától idegenkedők, esetleg testüket a "kigyúrt pasik és macák" elől rejtegetőek számára is megoldást kínáltak. Az aerobic-os videók tehát jó első löketnek bizonyultak.  Az ipar terjeszkedésével megjelentek a speciális csoportoknak (pl. kövérek, kismamák)  és speciális célok megvalósítását ígérő (pl. feszesítés, tartásjavítás, hasizom-erősítés), adott irányzat (hogyne, pilateses DVD-k is kaphatóak, Dunát lehetne velük rekeszteni. ) gyakorlatait mutató videók is .

Ugyanakkor a nyilvánvaló előnyök mellett a videóról tornázás egy idő után monotonnak és unalmasnak tűnhet, a gyakorlatok veszítenek a változatosságukból, mivel nincs egy edző, aki minden órán variálna egyet a feladatokon. Másrészt a kezdők számára a gyakorlatok nehéznek bizonyulhatnak, vagy épp ellenkezőleg: edzői segítség nélkül az adott gyakorlat túl könnyű, ezáltal hatástalan maradhat. A másik probléma, hogy a társak és a vezető jelenléte nélkül, az otthon csendes magányában nehezebben veszi rá magát a gyakorlatvégzésre az ember, pláne, ha olyan remek indokok is rendelkezésre állnak, mint például az, hogy még úszik a konyha és munka is van még elég, a  a gyerekek meg fél óra múlva úgyis jönnek.
Különvélemény
Személy szerint én sosem tornáztam DVD-re, mielőtt elhatároztam volna, hogy pilates intruktor leszek. Illetve nekifogtam párszor nagymamám gyűjteményéből 1-2 videónak, de mindig valahogy nevetségesnek éreztem az egészet, a bútortologatást és az ásványvizes palackokat, negyed óra múlva lankadt a lelkesedésem, fél óra múlva abbahagytam és jó eséllyel rá se néztem többet a kazettára. Amikor elkezdtem készülni a pilates edzői tanfolyamra, akkor a mentorom tanácsára én is elkezdtem a Moira-féle sorozatot nyúzni, de az ágyban,párnák között és sok nasival felszerelve. Nekem teljesen más volt ugyanis a célom: a gyakorlatokat és néhány hasznos instrukciót, illetve a tanítás módját, a módosítások lehetőségeit akartam rögzíteni a memóriámban. A Stott-os videók nagyon magas minőséget képviselnek a pilates videók piacán, és a pilates által kínált lehetőségek (eszközök, nehézségi szintek, edzési célok, speciális csoportok) egész spektrumát lefedik. Persze vannak ebből a sorozatból jobb és rosszabb darabok is (pl. a Standing tall szerintem egy roppant felejthető, "lépegetős" neszesemmi, míg a Pilates on Roll-on egészen lenyűgöző és egyszerű-de-nagyszerű gyakorlatok találhatóak), de a célnak megfelelnek. A pilates esetén a kérdés csupán az, hogy mi is a cél a videóra tornázással.

Felejtős:                                   Kedvencek:
                      



A pilates specialitásai és a videók korlátai 
A pilates alapvető jellemzője, hogy legyen szó személyi edésről, vagy csoportos óráról, az instruktor azért van, hogy állandó visszajelzést biztosítson az edző személyeknek. Ez az individuális módszer a pilates lényege: ez biztosítja a mozgás pontosságát és az ez által elérhető bámulatos hatékonyságot, illetve a mozgás programozásának személyre szabottságát. Magyarán szólva feedback nélkül a pilates olyan, mint töltött káposzta tejföl nélkül (legalábbis egyesek szerint..). Ennek alapján én a DVD-ket főleg azoknak ajánlanám, akiknek volt már részük minimum egy személyi edzésben és további csoportos vagy egyéni rendszeres pilates oktatásban, tehát nem totál kezdők. Ilyenkor a DVD is tud hatékonyan működni. Talán akkor bizonyul a DVD a legjobb megoldásnak, ha valaki nem engedheti meg magának azt az óraszámot, amit a szervezete kívánna, mégis szeretne eleget mozogni. 
Virtuális pilates?

Ha a szürke az új fekete, akkor a virtuális pilates az új low-budget távedzési őrület. Több formája is létezik, persze nem itthon (vagyis én erről még nem szereztem tudomást..). Az egyik képen látható típus főleg csoportok esetében fordulhat elő, itt az intruktort a csoporttagok egy projektoron követhetik virtuálisan. A másik lehetőség a skype-os pilates, mely az előzővel ellentétben lehetővé tesz kétirányú kommunikációt, az instruktor a netről, online vezeti az órát és korrigálni is képes. A harmadik, kísérleti fázisban lévő lehetőség az xbox-pilates, ami különböző szenzorokkal kapcsolja össze a látványt a mozgással.
Kíváncsi lennék a véleményetekre, mert én őszintén nem tudom, hogy mit gondoljak. Egyrészt jól tudom, hogy milyen, amikor a hó végén nem jut pénz az edzőteremre, hát még a pilates személyi edzésre hatezer forintért, és jó dolognak tartom a technika bevonásával terjeszteni a mozgás örömét és szeretetét. Ráadásul a dolog non-stop működik, legyél akár korán kelő, akár éjjeli bagoly, a virtuális anyagok akkor is elérhetőek.De! Itt nem aerobicról, hanem pilatesről van szó, ami az individuális, visszajelzéseken alapuló, személyközpontú technikát és professzionalizmust tűzte zászlójára...hogy valósulnak meg ezek az elvek automatikusan lefutó, feedback nélküli kivetítő-oktatásnál, akadozó internetkapcsolatnál, vagy teljes előismeret hiányában? Szerintem sehogy. Ettől még nincs ezekkel a dolgokkal semmi baj, csak -hogy kedvenc dalomból idézzek-nevezd másképp és úgy élvezd. :)
Utószó
Ha már lúd, legyen kövér: a pilates blog is egyfajta virtuális pilatesoktatás, tény. Ugyanakkor az általam leírt gyakorlatokat sosem formálom szervezett netes órává, és nem ígérek az órákkal elérhető eredményeket sem..

Nektek mi a véleményetek a virtuális tornázásról? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése